fredag 9 januari 2009

Chiabatta con Arne


Chiabatta con Arne
Originally uploaded by leendeleo
Ikväll blev en riktigt misslyckad kväll köksmässigt. Allting började egentligen i morse. Jag kunde då konstatera att det var slut på matbröd, som om jag inte visste det redan. Så det är bara till att baka nytt.

Ikväll blev det så dags. Efter en tur till affären så hade jag införskaffat vad som behövdes. Kvällens köksuppdrag: Chili con carne och chiabatta. Flickvännen bakade chiabatta för några veckor sedan, och det var riktigt gott. Men det var inte chiabatta, ni vet sådär bubbligt och segt som bara svenskt butiksbakat bröd kan bli. Så jag ville försöka själv. Recept införskaffade jag på google och där även översättningstabellen från gram till deciliter. Som vi alla vet så är internet ingen pålitlig källa. Dock lyckades jag snappa upp att chiabatta betyder toffel på italienska, vad nu det har med svenskt bröd att göra?!?

Jag satte igång med chili och chibi. Chilin puttrade på och det gjorde hushållsmaskinen också så gott den kunde tills det började lukta brännt gummi om den. Då konstaterade jag att degen var klar och ställde in den i kylen med plast över så den skulle få sura till sig.

Chili blev jätteäcklig. Smakade bara socker! Då blev jag less och sökte efter syndabock. Det blev eldorados vita bönor som fick ta smällen. Jag tittade på innehållsförteckningen: Bönor (44%), vatten, tomatpuré (2%), socker ... Just det, socker. Jag spetsade med en burk "riktiga" tomater, så blev det bra, tyckte väl det var något som saknades.

Några timmar senare gjorde jag återbesök i kylen och hittade en nästan exploderad deg. Så jag såg till att baka ut den. Nu ligger den i ugnen, hoppas det är gott imorgon för det kommer att bli en laddad dag.

Här följer mitt recept på chiabatta (hittat på google):
Tag 8 dl vatten. Blanda med slumpmässigt mycket vetemjöl och rådsikt (rågsikt består av 60% mjöl så det blir extra slumpmässigt) och dutta i en gnutta landbrödsmjöl. Andra ingredienser som behövs är; jäst, honug, olivolja och salt. Kör en kvart i maskinen. Om mjölet inte gör så att maskinen stannar, tillsätt mer och öka farten. När den stannar tillsätt vatten. Kör lite till, helst fort (det funkar faktiskt bra!). Täck över degen och ställ den i kylen, tills dagen efter eller när du inte vill ha mer deg i din kyl. Sen kan du baka ut den, rör den så lite som möjligt för att få kvar bubblorna. Skär den på italienska för att få de rätta kanterna. Grädda i ugnen på 200 grader (anpassa efter ugnens kvalitet) tills det är färdig.

Inga kommentarer: