söndag 24 mars 2013

Idag har jag såpat golvet

Untitled

Nu är det äntligen dags att komma ikapp. Vår son har nu hunnit bli fem veckor och den senaste tiden har blogga varit väldigt långt ner på priolistan. Dock har inte renovering varit lika långt ner och vi har faktiskt hunnit med en del saker, dock en liten tejpbit i taget.

Efter senaste inlägget har vi hunnit måla de väggar som skulle målas. Tapetsera det som skulle tapetseras. Vi har tagit bort allt det gamla golvet, vilket avslöjade utseendet på den gamla faner/fernissa-behandlingen i form av ek-parketimitation. De delar av golvet som behövde förbättras fick nya plankor och en ny lucka har byggts. Sedan har vi haft golvfirman här och slipat golvet både i köket och tv-rummet. Sedan gjorde de en lut och oljebehandling med vitpigmenterad lut och olja.

Resultatet av lut och olje-behandlingen blev inte riktigt som vi tänkt oss. Denna typ av behandling är lite av en genväg för att få ett vackert golv som ger den "såpade" känslan av ett riktigt gammalt golv och förhindrar att golvplankorna gulnar. Dock blir golvet inte så lättskött som ett lackat golv. Slitaget ska dock bli vackrare i ett oljat golv än ett lackat. Speciellt i jämförelse med om man har lackat med färg, som blir gräsligt när det slits.

Åter till det nya golvet. Det blev mycket vitare än vi väntat oss. Det tyckte hantverkaren också. Men men, vad skulle vi göra, ljust och fräscht blev det åtminstone. Men så idag, två veckor efter oljning, var det äntligen dags för såpning. Ett nyoljat golv kan med fördel ges en såpbehandling när oljan härdats, vilket ska göra det lite slitstarkare och lite genuinare utseende. Såpbehandlingen görs med mycket såpa i vattnet. Det är endast nödvändigt första gången, sedan späder man såpan som vanligt vid framtida rengöringar. Dock måste man hålla säg till såpa för att inte städa bort den skyddande ytan.

Efter såpningen ser det mycket bättre ut. Mycket överskott på pigment har lossnat. Och även om man nu ser mer färgskiftningar i träet så känns det mycket mjukare i färg och känsla.

Såpat golv

Förhoppningsvis hinner vi få hit elektrikern till veckan som ska ge oss lite uttag och strömbrytare i rummet, så kan vi sedan gå vidare med några list-detaljer, lite nätverkskablar och eventuellt även någon möbel.

4 kommentarer:

Emma sa...

Det ser fint ut. Och vilken fantastiskt söt liten bebis ni har!

Anonym sa...

Grattis till hela familjen! Vad söt han är, er lille påg. Kram från Elin i Paris

Kattis sa...

Underbart! Både golv och bebis :) Ni verkar få det mycket fint i ert hus och lillen är ju helt bedårande. Hoppas ni kommer hem och visar upp honom till sommaren :)

LeendeLeo sa...

Tack så mycket! Givetvis ska vi komma förbi i hemtrakterna åtminstone en par tre vändor så nog ska vi hinna förbi hos er också!