onsdag 1 januari 2014

Window(s) 8, några reflektioner

Det blev så att jag gav bort en dator till frugan i julklapp. En, enligt min mening, smidig dator i form av en ultra-book. Detta är en helt vanlig laptop, men den har touchskärm, och man kan vrida runt skärmen så att det blir en padda. Den är fortfarande en riktig dator så att man t.ex. kan ha flera fönster öppna bredvid varandra.

Men vänta nu! Den har Windojs 8 installerad på sig. Denna nya Windows har ett s för mycket i namnet. Med det nya fantastiska gränsnittet, helt utan runda hörn, kan man bara ha ett fönster åt gången. Därmed det nya namnet. Window 8. För att förtydliga det hela har Microsoft kommit ut med en ny version, Window 8.1. Version åtta, men endast ett fönster.

Nej. Åter till att vara lite konstruktiv. Window 8 har alltså ett nytt gränssnitt som de kallar för Metro, eftersom det känns lite murket. Detta ersätter startmenyn och låter en ny typ av program installeras på datorn, appar så klart.

Det gamla windows finns kvar, precis som vanligt, fast utan start-menyn. Så man kan inte starta program på ett enkelt sätt i gamla windows längre. I gamla windows kan man ha gamla vanliga program, som t.ex. Chrome installerade. I Metro kan man ha appar installerade. Det finns inte så många, dock finns en hel del mjukporr-appar* som erbjuds att installeras. Man kan ha länkar till gamla windows i Metro, vilket gör att så fort man har ett vanligt program så hamnar man i gamla windows.

I Metro kan man göra massvis med saker med fingrarna. Man kan zooma in och ut, swipa höger vänster och klicka på metro-"Tiles" (ikoner). Jag har inte lyckats ta bort några ikoner i Metro ännu, det fick jag använda musen till, eftersom pekskärmen saknar höger musknapp. I gamla windows kan man göra samma saker som förut, förutom att starta program. Däremot får man inget touch-stöd i gamla windows. Man kan t.ex. inte zooma i Chrome eller swipa, om inte websidan har stöd för det. Dock känner inte websidan av att man sitter på en padda vilket gör att mobil-funktionerna inte är aktiverade. Rent tekniskt är det ju en dator, som används som en padda. Skärmtangentbordet kommer heller inte upp automatiskt om man klickar i ett text-fält, mycket störigt.

Nu tänker jag avsluta och summera. Jag har lovat att vara mindre bitter 2014 än 2013.

För mobil- och paddanvändare vana vid iOS och Android är Window 8 jobbigt. Det verkar sakna en del funktioner i gränssnittet och framför allt finns nästan bara porr-appar.

För dator-användare vana vid gamla Windows eller vilken annan modern dator som helst är Window 8 riktigt jobbigt. Start-menyn är borta och det verkar inte finnas några förbättringar i det gränssnitt (det gamla) som användaren kommer att sitta i för det mesta.

Det fina är att man nu får vädret i realtid i en enkel blå ruta. Nice!

*) Jag skulle installera flickr för att visa bilder på Arthur för farmor. Den inbyggda appen kan inte visa bilder om man inte är inloggad i flickr, vilket jag inte ville och inte borde vara nödvändigt. Gick då in i butiken för att hitta annan lämplig app och letade under kategorin bilder. Jag hittade inte flickr...

Inga kommentarer: